Д-р Снежана Атанасова - Член и Председател на Българската Асоциация на Естетичните Дерматолози BAAD.

Слънчеви петна, лунички, мелазма, старчески петна – са най-често срещаните хиперпигментации. Как може да се справим с тях и премахнем несъвършенствата?

Цветът на кожата се определя от количеството меланин в нея. Той е пигмент, който се произвежда от специални клетки в кожата, и определя нейния цвят. В случай, че настъпи нарушение в правилното възпроизвеждане на тези клетки, по една или друга причина, това води до нарушение в неговата продукция. Кожата може да  стане по-тъмна или по-светла. Или иначе казано – появят се хипер и хипо- пигментации, под формата на кафеви петна върху кожата.

Кои са причините?

Появата на пигментни петна и завишени нивата на меланин става в следствие на някакви промени и фактори:  това може да бъде продължително излагане на слънце, слънчево изгаряне,  хормонални промени, в следствие на бременност (мелазма), след възпалителни процеси, провеждане на лазерно лечение или други. Съществуват различни медикаменти, които могат да доведат до промяна съдържанието на меланин в кожата и съдействат за тяхната поява.

Пигментните петна могат да засегнат всяка част от тялото –  лице, ръце, шия и деколте.

Кои са най-често срещаните хиперпигментации?

Слънчеви петна – обикновено се появяват след излагане на слънце без защитни средства. Засягат областта на лицето, деколтето, горната част на гърба и ръцете. Може да са по-бледи или до тъмно кафеви.

Лунички – появата им се активира в най-ранна детска възраст, отново при излагане на слънце, и засяга хора с по-светла кожа.

Старчески петна – засягат открити части на тялото (лице, ръце, шия) и се срещат повече при хора след 40 годишна възраст. Те са явен признак на стареене на кожата. Появили се веднъж, остават с години. Ако ги излагаме на слънце, репигментират.

Мелазма –  Кафеникави, бежови или сивкави петна, появяващи се по изложената на слънце кожа на лицето, шията и крайниците. По-често срещана при жени с по-тъмна кожа и обикновено се появява след трийсетте. Друга причина за появата на мелазма е прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи, прием на определени медикаменти и употреба на козметични средства, съдържащи етерични масла.

Pigmentation removal after 2 procedures with PicoSure

Как може да се справим с тях?

Хиперпигментациите са едно от най-сериозните предизвикателства за дерматолозите. Лазерното премахване на хиперпигментации е един от най-ефективните методи за тяхното заличаване. Такива лазери са тези с фотомеханично действие или PicoSure. За разлика от предишните лазерни технологии, лазерът PicoSure (пикосекунден лазер) работи само върху проблемното място и не засяга кожата около него. Така се постига най-добър ефект и бърз резултат, със скъсено време за възстановяване. Може да се приложи върху всички части на тялото.