Д-р Снежана Атанасова - Член и Председател на Българската Асоциация на Естетичните Дерматолози BAAD.

Да си поговорим за подмладяването…

Стереенето на кожата е неизбежно. С напредване на възрастта нашето тяло намалява производството на колаген и кожата започва да губи гъвкавостта и еластичността си. Появяват се бръчки около носа, очите или започваме да забелязваме първите признаци на стареене на кожата. Освен възрастта и други фактори като стрес, хормонален дисбаланс, излагане на слънце, пушене и активен начин на живот също причиняват стареене на кожата. Лицето ни започва да изглежда уморено и повяхнало, тенът неравномерен, бръчките се задълбочават.

Кои са признаците на стареене на кожата?

– Сухата и изтъняла кожа;

– Появата на бръчките (мимически върху челото и ъгълчетата на устата, набраздявания около очите, бръчки тип „пачи крак“);

– Поява на птозата вследствие на гравитацията, загуба на подкожна мазнина и еластичност;

–  Поява на пигментни петна – загуба на свежест и блясък;

– Поява на разширени капиляри;

Какво може да направим, за да се подмладим без хирургична намеса и възвърнем блясъка и стегнатостта на кожата?

Въпреки че процесът на стареене на кожата е прогресивен и постепенен, той може да избърза или да се забави, в зависимост от начина на живот, грижите, които полагаме. Поддръжката на красива и стегната кожа зависи не само от избора на качествена козметика, но и редица процедури,които могат да подпомогнат нейната бърза регенерация и забавят влиянието на времето. Понякога трябва да действаме по-радикално, за да въздействаме на бръчките в дълбочина. Най-хубавото е, че това би могло да бъде постигнато с уникални нови методи и благодарение на иновативни технологии, които правят намесата на хирург излишна.

Популярен начин за прилагане на тези методи са дермалните импланти. И тъй като с времето различно се променят обемите на лицето – появяват се хлътвания тук и там,  бръчки на различни места  – използването на специални филъри е идеално решение за справяне с резките промени в структурата на епидермиса. Възрастовите промени засягат не само кожата, но и по-дълбоките структури – подкожна мастна тъкан, мускулите и костните структури. Това налага използване на  филъри с различна плътност в зависимост от проблема, който трябва да се коригира.

За суха кожа се прилагат  т.н. скинбустери (Skinboosters ) или Restylane Vital за поддържане на хидробаланса в дълбоките слоеве на кожата – съвременен метод от мезотерапията.

Къде може да прилагаме скинбустери: лице, устни, шия, деколте,  ръце

Какво е добре да знаем за скинбустерите (Skinboosters)?

Пръвият продукт за мезотерапия, съдържащ стабилизирана хиалуронова киселина е произведен през 2005 г. Това е Restylane Vital (Рестилейн витал). От 2008 година съществуват начуни доказателства, за изключителната му ефективност и прилагането на подобна техника в естетичната медицина. Използването на Restylane Vital доказано подобрява кожната еластичност, изглажда се повърността на еподермиса, получава се дълбока и продължителна хидратация. Restylane Vital е кристално чист гел, който се инжектира в кожата в малки количества, за да подобри нейната структура и обем. Той е един от най-използваните в световен мащаб продукти, базирани на хиалуронова киселина от животински произход, при което няма нужда от предварителни тестове преди нанасяне и минимален риск от алергични реакции. Резултатите от подобни процедури са дълготрайни и високоефективни.

Има ли разлика между скинбустърите и хиалуроновите филъри?

И двата вида са създадени по еднаква технология, като хиалуроновите филъри са предназначени към заглаждане на бръчки, ремоделиране на лицето, създаване на обеми. Скинбустерите възстановяват нормално съществуващата хиалуронова киселина в кожата, хидратират и подобряват нейния вид. В този смисъл говорим за разлика в концентрацията на хиалуронова киселина и вискозитет на продукта.

Разгледайте нашата галерия с резултати.

Видео материали, може да намерите в YouTube канала ни.

Очаквайте скоро нашата следващата тема, която ще Ви запознае от близо с филърите (дермални импланти)!